Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
T (+30) 2467440010
Email: econ(at)uowm.gr
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Περιοχή Φούρκα, 52100 Καστοριά
Mε απόφαση Συνέλευσης του Τμήματος, οι Ακαδημαϊκοί Σύμβουλοι είναι οι εξής:
Για πρωτοετείς φοιτητές/τριες
Για φοιτητές/τριες από τα υπόλοιπα έτη σπουδών
Για φοιτητές/τριες του πρώην Τμήματος Τ.Ε.Ι Διεθνούς Εμπορίου:
Για κάθε πρωτοετή φοιτητή/τρια, η Συνέλευση κάθε Τμήματος αναθέτει καθήκοντα Ακαδημαϊκού Συμβούλου στα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους.Ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών/τριών ισοκατανέμεται μεταξύ των μελών ΔΕΠ και η επιλογή γίνεται με τυχαίο τρόπο. Ο/η Ακαδημαϊκός Σύμβουλος ενός φοιτητή/τρια παραμένει ο/η ίδιος/α μέχρι την περάτωση των σπουδών του/της.
Σε περίπτωση απουσίας του/της Ακαδημαϊκού Συμβούλου για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. εκπαιδευτική άδεια, πρόβλημα υγείας, συνταξιοδότηση), η Συνέλευση αναθέτει τους/τις φοιτητές/τριες του εν λόγω Συμβούλου σε άλλο μέλος ΔΕΠ. Τα Τμήματα που έχουν λιγότερα από 10 μέλη ΔΕΠ, μπορούν να ορίσουν Ακαδημαϊκούς Συμβούλους από το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό (Π.Δ.407/80, ακαδημαϊκοί υπότροφοι). Σε περίπτωση μη ανανέωσης της σύμβασης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, η Συνέλευση αναθέτει τους/τις φοιτητές/τριες σε άλλο Ακαδημαϊκό Σύμβουλο. Με την έναρξη ισχύος του παρόντος, για τους/τις παλιούς/ες φοιτητές/τριες, η Συνέλευση κάθε Τμήματος αναθέτει καθήκοντα Ακαδημαϊκού Συμβούλου στα μέλη ΔΕΠ με τυχαία επιλογή. Όσον αφορά την εισαγωγή φοιτητών/τριών ειδικών παθήσεων ή άλλων ειδικών κατηγοριών (π.χ. αθλητές, τέκνα Ελλήνων του Εξωτερικού, μετεγγραφέντες, από κατατακτήριες εξετάσεις), οι οποίοι/ες εγγράφονται αργότερα στα Τμήματα, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά την ολοκλήρωση αυτών των εγγραφών.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από τεκμηριωμένη αίτηση του/της φοιτητή/τριας ή του/της Ακαδημαϊκού Συμβούλου μπορεί να οριστεί νέος/α Ακαδημαϊκός Σύμβουλος. Ο συντονισμός των Ακαδημαϊκών Συμβούλων του κάθε Τμήματος γίνεται από τον/την Πρόεδρο του Τμήματος.
Ρόλος του Ακαδημαϊκού Συμβούλου
Στα καθήκοντα του/της Ακαδημαϊκού Συμβούλου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
⇒ συμβουλευτικής και ενισχυτικής διδασκαλίας από το Τμήμα
⇒ στήριξης σε συνεργασία με τη Μονάδα Υποστήριξης Ευπαθών
Φοιτητών/τριών (Μ.Υ.Φ.Ε.Ο),
⇒ συμβουλευτικών υπηρεσιών σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης
⇒ ψυχολογικής υποστήριξης σε συνεργασία με την ομάδα ψυχολόγων του
Ιδρύματος
Την τελική ευθύνη για τις επιλογές τους σε ζητήματα σπουδών φέρουν οι ίδιοι/ες οι φοιτητές/τριες.
Επικοινωνία
Ο/Η Ακαδημαϊκός Σύμβουλος φροντίζει να έχει συναντήσεις, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως,κατά τακτά διαστήματα με τους/τις φοιτητές/τριες που έχει αναλάβει τουλάχιστον δυο (2) φορές το εξάμηνο.Για τους/τις πρωτοετείς φοιτητές/τριες να υπάρχει ειδική μέριμνα για περισσότερες επαφές.
Ο/Η Ακαδημαϊκός Σύμβουλος ενημερώνει εγγράφως τη Συνέλευση του Τμήματος (βλέπε Υπόδειγμα 3– Έντυπο επαφής συνάντησης φοιτητή με τον Σύμβουλο Σπουδών), για τις επαφές με τους/τις φοιτητές/τριες και τα τυχόν προβλήματα που τίθενται από τους/τις φοιτητές/τριες. Στην έκθεσή του/της μπορεί να επισημαίνει δυσλειτουργίες ή ελλείψεις που δημιουργούν προβλήματα στους/στις φοιτητές/τριες και να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
Στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου ο/η Ακαδημαϊκός Σύμβουλος καταθέτει έκθεση πεπραγμένων και συμπερασμάτων (βλέπε Υπόδειγμα 4 – Έντυπο Πεπραγμένων χειμερινού/εαρινού εξαμήνου).
Για την ουσιαστική υποστήριξη των φοιτητών/τριών σε ό,τι αφορά τις σπουδές τους, απαραίτητη είναι η συνεργασία των Ακαδημαϊκών Συμβούλου κάθε Τμήματος με το Γραφείο Διασύνδεσης και τη Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών Ευπαθών Ομάδων (Μ.Υ.Φ.Ε.Ο).