Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
T (+30) 2467440010
Email: econ(at)uowm.gr
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Περιοχή Φούρκα, 52100 Καστοριά
Το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έχει ως πρωταρχικό σκοπό την ουσιαστική συνεισφορά των ερευνητών στην εξέλιξη της γνώσης και των εφαρμογών στο πεδίο του/της Οικονομικής Επιστήμης. Περαιτέρω, αποσκοπεί στην εκ μέρους τους διεξαγωγή πρωτότυπης και καινοτόμου επιστημονικής έρευνας σε όλους τους τομείς/γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύονται στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ώστε να είναι σε θέση να στελεχώσουν Α.Ε.Ι., Ερευνητικά Κέντρα, Επιχειρήσεις και Οργανισμούς του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στην Ελλάδα και διεθνώς.
Οι Διδακτορικές Σπουδές διέπονται από τους Κανονισμούς Διδακτορικών Σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα Προγράμματα Διδακτορικών Σπουδών παρέχουν εξειδίκευση στα κύρια γνωστικά, αλλά και συγγενή πεδία των Τμημάτων του Π.Δ.Μ. Ο κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ο οποίος εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο, καταρτίστηκε σύμφωνα με το ΦΕΚ
Δικαίωμα υποβολής αίτησης στο Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών έχουν όσοι/ες πληρούν τις εξής δύο προϋποθέσεις:
1.Είναι κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου ιδρύματος της αλλοδαπής.
2.Eίναι κάτοχοι Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου της αλλοδαπής ή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (άρθρο 46 του ν. 4485/2017).
H Προκήρυξη για την επιλογή υποψηφίων διδακτόρων γίνεται μία φορά κάθε ακαδημαϊκό έτος, κατά το Χειμερινό εξάμηνο ή όποτε άλλοτε κρίνει σκόπιμο η Συνέλευση του Τμήματος. Οι αιτήσεις κατατίθενται στη Γραμματεία του Τμήματος. Ο/Η Υποψήφιος/α υποχρεούται να υποβάλει, από κοινού με την αίτηση και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά:
Τα κριτήρια αξιολόγησης της αίτησης είναι:
Οι διδακτορικές σπουδές προσφέρονται δωρεάν. Οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες του Τμήματος:
Οι προϋποθέσεις για τη δημόσια υποστήριξη της διατριβής είναι:
α) Η ετήσια έγγραφη υποβολή αναλυτικού υπομνήματος σχετικά με την πρόοδο της διδακτορικής διατριβής.
β) Η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση στο μάθημα της «Ερευνητική Μεθοδολογία».
γ) Η αποδεδειγμένη συμμετοχή σε ένα (1) τουλάχιστον διεθνές συνέδριο με κριτές.
δ) Δυο (2) τουλάχιστον δημοσιεύσεις με θέμα που προέρχεται από τη διατριβή σε έγκριτο, διεθνές περιοδικό, που ανήκει σε μια από τις κατηγορίες Q1, Q2 ή Q3 της SCIMAGO (SCOPUS).